de jongste dag


de jongste dag 1.0

(religie, mystiek en mythologie)

dag van het Laatste Oordeel, waarop in het christelijk geloof God als opperste rechter goeden en kwaden zal scheiden en de goeden in de hemel worden opgenomen, terwijl de kwaden door de duivels definitief naar de hel worden afgevoerd

Algemene voorbeelden


In de klassieke kerkelijke opvatting is de kerk het totaal aan ware gelovigen door de geschiedenis heen, van Adam tot de 'jongste dag'.

http://people.zeelandnet.nl/kielmp/israel_-_volk_en_land.htm

En onderweg vragen we ons monkelend af of onheilsprofeten en doemdenkers niet van alle tijden zijn [...], en of hun impact op "de lichtgelovige massa" niet wordt overschat. Tenslotte hebben we ooit met zijn allen aangenomen "dat het aantreden van het jaar duizend in Europa een panische angst voor het aanbreken van de jongste dag teweeg zou hebben gebracht".

De Standaard,

In de nauwe doorgang langs het koor lagen de doden achter elkaar, zoals soms de patiënten op brancards in de gang bij de operatiezalen, maar dan achterover in marmer op hun sarcofagen, onder definitieve narcose. Hij stelde zich voor, hoe de toestand hier zou zijn op de jongste dag, als zij allemaal uit hun graven verrezen en kennis met elkaar maakten, de honderden helden en edelen en kunstenaars: de chicste club van het verenigd koninkrijk.

De aanslag, Harry Mulisch,